Tuesday, December 22, 2015

AKUARIUM BATU MAUNG PULAU PINANG ( FRI )

5 Disember 2015, seawal jam 8.30 pagi kami bertolak dari rumah. Niat di hati seperti biasa..nak sampai awal tempat dituju. Suami aku pula jenis drive kereta relaks-relaks gitu. Katanya kita dalam mood bercuti, jadi semua mesti cool gitu. Eh iyer ke .. masa sesat tu..cool lagi ker ?

Perjalanan kali ni kami dah planing awal, perjalanan pergi akan melalui Jambatan Baru Pulau Pinang  hemmm..exited kami anak-beranak nak lalu ikut jambatan baru. Lepastu kami akan terus menuju ke 
Akuarium Ikan Pulau Pinang ( FRI ). Kemudian, kami akan melalui jalan Sea Gate menuju ke Wonder Food kemudian ke 3D Art Musium dan destinasi terakhir sebelum chek in ke Holiday Inn adalah ke Fort Cornwallis. Jadi..jom kita tengok..jadi ke tak perancangan kami ni..


Ok..dah nampak Tol ke Jambatan Baru Pulau Pinang atau nama penuhnya Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah . Jaraknya adalah 24 KM  dan merupakan jambatan terpanjang di Malaysia dan di Asia Tenggara.


Jadi.. bila dah ada kat atas jambatan tu..tetiba laki aku cakap.. dia pening.. haa..jgn buat lawak..bukan ada tempat nak berhenti sesuka hati. Dahla perjalanan baru bermula.. Sebab utama dia pening...kekekeke..jambatan tu terlalu kosong. Sayup mata memandang..korang tak nampak penghujung. Kiri dan kanan adalah laut luas.. takda pemandangan pokok - pokok bukit-bukit atau bot yang lalu lalang. Haa...dan semasa kat atas jambatan tu... aku cuma bertembung dengan 6 biji kereta yang searah dengan kami dan sebiji motosikal honda yang ditunggangi oleh seorang pakcik. Jambatan ni..sungguh amannn..dan sunyi... Lepastu..aku terasa jauh sangat nak sampai ke penghujung. Nasib lepas beberapa minit  dia mengambil angin luar..( buka semua cermin kereta ) peluh sejuk tu dah hilang. Adeh..buat suspen ja.. aku bukanla takda lesen..ada..tetapi..dah 6 tahun aku langsung tak memandu. Huwaaaa.... nages beb. Kena masuk kelas memandu balik ni. Jadi sesapa yg ada fobia kekosongan  atau kesunyian atau fobis sebab tak nampak penghujung jalan, sila bawa pemandu kedua yg boleh memandu , kekekeke...


Akhirnya..segala rasa kekosongan dan tak berpenghujung tadi telah hilang apabila nampak mercu tanda kat depan tu. Tu tandanya dah hampir nak sampai ke penghujung . 
Walaupun jambatan ni nampak kosong..tetapi aku rasa lagi mudah nak tengok laut luas yang cantik dan menenangkan.



Keluar dari jambatan, kami terus mengambil simpang menuju ke Batu Maung. Kali terakhir aku ke sini adalah hampir 12 tahun yang lalu. Kami memang tak on GPS atau sebarang bentuk bantuan peta untuk ke sini, sebab kami berdua YAKIN BOLEH !!!
Lepas beberapa minit perjalanan... kami dah mula meneka.. ok..Muzium perang ada di sebelah kiri, jadi Akuarium akan berada di sebelah kanan kami. Tetapi.. tetapi..mana simpang 4  nak menuju ke kanan tu ? apahal banyak sangat perumahan kat sini ? perumahan hebat pula tu.. mana kampung-kampung yang terdapat di sekitar sini dulu.. ? mana hutan-hutan kecil yg masih ujud 12 thn dulu..? Adeh..akhirnya kami tersesat. Hahahahaha.. Suami aku drive sampai kami terjumpa penghujung lapangan terbang. Bukan tak nak buat u-turn, tetapi keadaan jalan yg tinggal hanya sehala, lori dan kereta yg banyak, menyebabkan kami terus mengikut jalan tersebut. Rezeki kami juga sebenarnya, apabila tersesat sehingga penghujung lapangan terbang, di takdirkan sebuah kapal terbang nak mendarat. Jadi.. keadaan masa tu memang riuh dalam kereta..kapal terbang melalui betul-betul bahagian atas bumbung kereta kami. Waa.. anak aku menjerit kesukaan apabila dapat melihat perut kapal terbang dan tayar kapal terbang.hahahahahaha... dekat sesangat..rasa cam nak berdiri atas bumbung kereta dan cuba menyentuh perut kapal terbang tu.. hahahaha..verangan.. walaupun berdiri...belum tentu tercapai dek tangan aku nih.
Disebabkan dah tersesat..baru tergedik nak search kat mana FRI tu..hemmm..


Setelah berpusing sebanyak 2 kali, akhirnya kami baru nampak simpang tu. Memang banyak sekali perbezaan dengan 12 tahun dahulu.
Tiket masuk murah ja..Dewasa RM 5.00 dan kekanak RM 3.00 ..kalu kekanak kecil..percuma ja.


Suasana di dalam FRI



Ikan Comel. Anak aku jadi kecoh kat dalam ni. sebab banyak sangat yang menarik baginya.
Kalau nak bandingkan sini dengan Under waterworld Pulau Langkawi, memang banyak perbezaanya. tetapi still masih banyak ilmu yang boleh dikutip dan bersesuaian dengan harga yang di tawarkan.


Mak sedara dan anak-anak sedara.





Tengok buktinya..sekeliling sini banyak sekali pembangunan. Maunya kami  tak sesat..sebab masih percaya jalan tetap sama selepas 12 thn... 


Teruknya gambaq..kelabu asap ja..


Ikan besaq. Kami lepak paling lama kat sini.. anak aku melangut ja kat depan tu.
 Alhamdulillah.. perancangan pertama utk melalui jambatan kedua dan terus menuju ke FRI berjaya kami laksanakan. Kami sampai di sini sekitar jam 11.00 pagi selepas semua dugaan. Jadi.. selepas 1 jam lebih menjamu mata dan minda kat sini, kami pun bertolak untuk ke destinasi seterusnya , iaitu Wonder Food. 


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...